dimecres, de gener 07, 2009

“La carta de CiU als tres reis del tripartit és que tirin enrere els increments desorbitats dels preus públics”

Artur Mas:



El líder nacionalista reclama que els transports, els peatges, la llum, l’aigua i la resta de tarifes només s’apugin en el mateix grau en que ho faci l’IPC

El president de Convergència i Unió, Artur Mas, ha explicat aquest matí que “la carta de CiU als reis del tripartit és que facin marxa enrere dels increments desorbitats dels preus públics”, molt per sobre de l’alça dels preus, que rondarà el 2%. Mas ha anunciat que CiU “portarà al Parlament una iniciativa per a que els increments dels preus dels serveis bàsics només siguin com a màxim equivalents a l’IPC”. Paral·lament, CiU realitzarà una campanya a tot Catalunya denunciant aquestes apujades, que per a l’abonament integrat T10 als transports de la zona metropolitana ha estat del 6,9%, un 4,6% als peatges, un 8,9% l’electricitat i un 7% per l’aigua.



Acompanyat pels parlamentaris Josep Rull i Ramon Espadaler, el líder nacionalista ha subratllat que “no demanem coses impossibles, com que es redueixin els preus, perquè seria fer demagògia”. Mas ha constatat que “la debilitat negociadora del tripartit amb el govern socialista espanyol fa que aquest posi menys diners, i que els increments s’acabin repercutint a sobre de la gent”. “Els governs socialistes de Catalunya i de Madrid demostren una manifesta insensibilitat respecte la gent que pateix la crisi”, ha afegit.



Govern dèbil, increments desorbitats

El diputat Josep Rull ha assenyalat que “la Generalitat no té problema en decidir un increment del 6,9% a la T10, però és incapaç de fer que el govern central compleixi els seus compromisos”. Rull ha explicat que l’aportació de l’Estat al contracte-programa de l’Autoritat Metropolitana del Transport ha passat del 36% entre 1998 i 2001, al 24% al 2007-2008.

Rull ha deixat clar que “es torna a incomplir l’acord del grup de treball de peatges de no repercutir en cap cas als usuaris els increments de l’IVA de les autopistes”, un incompliment que s’estén al pacte del Tinell, que va donar origen al tripartit, i als programes electorals amb que els partits que recolzen aquest govern es van presentar a les eleccions.



Per la seva banda, Ramon Espadaler ha deixat clar que “ni les famílies, ni les persones grans, ni els estudiants ni les persones dependents son els beneficiaris dels pressupostos de la Generalitat. Espadaler ha detallat que s’han congelat els ajuts per a famílies amb fills, cosa que vol dir que amb la inflació aquestes quantitats perdran valor; que els complements a les pensions de viduïtat han passat de 44 a 45 euros al mes; la inversió en residències per a gent gran ha disminuït un 25%, i que els ajuts per a adaptar les cases de persones dependents han passat de 15.000 a només 9.000 beneficiaris; les beques s’han reduït un 10,3%; ha augmentat la partida per a estudis i treballs tècnics per al sector públic, però no n’hi ha cap per a desenvolupar el Pacte Nacional per a la Recerca subscrit recentment.



Barcelona, 7 de gener de 2009.