dissabte, de juny 14, 2008

Un miler de persones es manifesten per demanar el retorn del cabal del Ter





Moment de la manifestació pel centre de Girona Aniol Resclosa

Un miler de persones, convocades per la Plataforma del Ter, s'han manifestat avui pel centre de Girona per denunciar l'incompliment de la Llei del Ter del 1959 sobre el cabal que es transvasa a Barcelona i per reclamar una gestió més responsable. EFE/DDEG Aquesta acció de protesta, seguida per un miler de persones segons l'emissora Catalunya Informació, tenia com a lema «Prou! Volem l'aigua al Ter» i forma part de les actuacions d'aquesta plataforma.

Constituïda a final de gener, la plataforma reuneix més de 58 institucions i entitats de la conca del riu i està portant a terme una campanya entre representants de diverses entitats i organismes de l'àmbit polític i social per fer complir la legislació i mostrar la que han qualificat de "dramàtica situació" que viu el riu Ter.

Els convocants d'aquesta manifestació, entre ells la Cambra de Comerç, la Diputació de Girona, el Consorci Alba-Ter, els regants del Ter o l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), pretenien amb aquesta mobilització mostrar l'incompliment històric de la Llei del Ter.

Els defensors d'aquesta iniciativa denuncien a més que malgrat la pluges caigudes durant l'últim mes, la situació del Ter segueix sent preocupant perquè l'aigua s'ha quedat als embassaments.

Amb lemes com «Transvasament a Barcelona, solidaritat o abús?», els manifestants han recorregut el centre històric de Girona, entre ells el diputat d'ICV Lluís Postigo, segons que ha informat el partit ecosocialista, del qual depèn la conselleria de Medi Ambient i Habitatge.

Postigo ha explicat que «és necessari el retorn del cabal del Ter per recuperar l'equilibri ecològic i els usos tradicionals de la conca del riu», i ha afegit que el transvasament del Ter «és insostenible perquè els cabals concedits per la llei que regula el transvasament cap a la conca del Llobregat són, actualment, irreals com a conseqüència del descens de la pluviometria».

La Plataforma va presentar el 15 d'abril passat un escrit de reclamació davant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el 5 de juny li va exposar la problemàtica i va denunciar al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, la preocupant situació en què es troba el riu, al que aquest es va comprometre a estudiar si realment s'incompleix la llei.

Segons la plataforma, en l'actualitat no s'estan complint els requisits mínims que preveu la Llei del Ter de 1959 de 3m3/s de cabal circulant a Girona, 1 m3/s de proveïment Girona i Costa Brava i una dotació per a regadius de 150 hm3/any.

La Plataforma denuncia que malgrat no complir-se els criteris ecològics mínims per garantir la salut del riu Ter i l'aprovisionament dels municipis de la seva conca, s'està transvasant més del 70% del cabal del riu, que és la principal font de proveïment de Barcelona i la seva àrea metropolitana, per davant de la conca del Llobregat.

Sobre això, la manifestació ha finalitzat a la Plaça de la Constitució de Girona, on l'actor Joan Massot-Kleiner ha llegit un manifest que ha denunciat que «més del 75% de l'aigua no supera els embassaments i és transvasada a Barcelona. 200 metres cúbics del Ter van a les conques del Besòs i el Llobregat cada any. Darrera del paraigua de la solidaritat territorial s'amaga l'espoliació".











2 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaig ser a la "mani" de Dissabte i el que em va fer més ràbia és veure els d'ICV fent partidisme,quan ells estan al govern, han estat els pitjors enemics per el Ter.

Felicitats per el Blog.

Un Estartidenc

Unknown ha dit...

Tens raò , no s`han de polititzar aquest temes, el que s`ha de fer es una lluita conjunta del territori, si tinguesim una visiò mes global del problema ja l`ahuriem sol.lucionat. Pero els Centralismes tiren massa.
M`illusiona que la gent participi del blogs es bo per a tots i si la gent de L`Estartit vol aqui tindra una porta oberta per parlar.
Gracies a tu per interesar-te.